Actualités, média & publications
Demain, tous flexitariens ?
Interviewée par Fabienne Rosset pour Le Matin Dimanche et 24 Heures, 20 septembre 2019.
Le régime « Bouffe la Moitié »
Sous la loupe de Saskia Galitch dans Le Matin Dimanche, 31 juillet 2019.
Aliments ultra-transformés
Une conversation avec Sophie Gaitzsch pour Hémisphères la revue suisse de la recherche et de ses applications 23 juillet 2019.
Pour perdre du poids, faut-il bouger plus ou manger moins ?
Laeticia Grimaldi pour Planète Santé et Le Matin Dimanche, 20 février 2019.
Long-term weight maintenance strategies
Long-term weight maintenance strategies are experienced as a burden by persons who have lost weight compared to persons with a lifetime normal, stable weight. M. Kruseman, N. Schmutz, I. Carrard. Obesity Facts 2017;10:373-385 DOI: 10.1159/000478096.
Qualitative analysis of the role of self-weighing
Qualitative analysis of the role of self-weighing as a strategy of weight control for weight loss maintainers in comparison with a normal, stable weight group. I. Carrard, M. Kruseman. Appetite 2016 ;105 :604-610.
Que peut-on apprendre de ceux qui ont réussi ?
Maintien de la perte de poids : que peut-on apprendre de ceux qui ont réussi ? I. Carrard, M. Kruseman. Obésité 2016 DOI 10.1007/s11690-016-0521-1
Desire to lose weight, dietary intake and psychological correlates among middle-aged and older women
The CoLaus study. I. Carrard, M. Kruseman, P. Marques-Vidal. Preventive Medicine, 2018;113:41-50.
Current recommendations for nutritional management of overweight and obesity in children and adolescents
A structured framework. S. Pfeifflé, F. Pellegrino, M. Kruseman, C. Pijollet, M. Volery, L. Soguel, S. Bucher Della Torre. Nutrients, 2019:11:362. Doi: 10.3390/nu11020362
Assessment of Dysfunctional Cognitions in Binge-Eating Disorder: Factor Structure.
I. Carrard, S. Rothen, M. Kruseman, Y. Khazaal. Frontiers in Psychology, 2017 doi:10.3389/fpsyg.2017.00208
Le dépistage de l’hyperphagie boulimique chez les adolescents
Validité faciale d’un questionnaire développé en français. Face validity of a French questionnaire to screen binge eating disorder in adolescents. I. Carrard, M. Kruseman, D. Di Capua, V. Suringar, C. Chamay Weber. Archives de pédiatrie 2013 ;20 :1105-12.
Le respect des sensations alimentaires dans la prise en charge de l’obésité
M. Favre, A. Gaspar, M. Kruseman, I. Carrard. Info Nutrition, Journal de l’Association Suisse des Diététicien-ne-s diplômé-e-s. 2015 :2 : 29-31
Eating behaviors, body composition and risk of relapse among persons withdrawing from substance abuse: a 3-months follow-up study.
M. Kruseman, A. Berchtold, C. Sangin, Y. Khazaal, R. Manghi, M. Piccard-Kossovsky, J-M. Gaspoz, B. Broers. J Addict Res Ther 2014, S10:001
Dietary, weight and psychological changes among patients with obesity, 8 years after gastric by-pass
M. Kruseman, A. Leimgruber, F. Zumbach, A. Golay. Journal of the American Dietetic Association, 2010;110:527-534.
Intérêt de la consultation diététique de médecine de premier recours pour le repérage de la consommation excessive d’alcool.
C. Chuard, V. Miserez, P. Gache, M. Kruseman. Alcoologie et Addictologie, 2009 ;31(4) :313-318.
Comportements alimentaires et état nutritionnel chez des patients en sevrage de substances psycho-actives.
M. Kruseman, AS Sunier, A. Lachat, P. Gache. Cahiers de Nutrition et de Diététique 2008;43(4): 191-197.
The “goal setting approach” for overweight and obese patients
Descriptive results of a retrospective cohort study in an outpatient clinic. M. Kruseman, P. Bovier, M. Volery. The Internet Journal of Allied Health Sciences and Practice 2008; 6 (3).
Total, added and free sugar consumption and adherence to guidelines in Switzerland
Results from the first national nutrition survey menuCH. A. Chatelan, P. Gaillard, M. Kruseman, A. Keller. Nutrients, 2019; 11:1117. doi: 10.3390/nu11051117.
Sugar-Sweetened Beverages and Obesity Risk in Children and Adolescents
A Systematic Analysis on How Methodological Quality May Influence Conclusions. S. Bucher Della Torre, A. Keller, J. L. Depeyre, M. Kruseman. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, 2016;116(4):638-59.